Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Lijepa obljetnica

Jedan od najvažnijih datuma u povijesti Hajduka: Prošlo je okruglih 80 godina od velikog događaja

Hrvatski športski klub Hajduk obnovljen je na Visu 7. svibnja 1944. godine.

Hajduk (Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell)

Na današnji dan prije točno 80 godina, 7. svibnja 1944., otoku Visu obnovljen je Hajduk.

Blagdan Svetog Dujma, zaštitnika grada Splita, izabran je da bude datum obnove Hrvatskog športskog kluba Hajduk, koji je tako postao prvi obnovljeni klub u tadašnjoj Europi porobljenoj fašizmom.

O tom događaju tada su izvijestili i Ujedinjeni narodi u svom glasniku, a pred kraj rata francuski premijer i kasniji predsjednik Charles de Gaulle proglasio je Hajduk "Počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske".

Tim povodom veterani svih generacija kluba, zajedno s predstavnicima Hajduka, na splitskom groblju Lovrinac položili su vijence na grobnice dr. Šime Poduje, ključne osobe obnove kluba, i Janka Rodina, predsjednika ratnog Hajduka.

Hajduk odbio Talijane i Serie A

Kako je uopće došlo do toga da se Hajduk mora obnavljati u jeku Drugog svjetskog rata? U proljeće 1941. godine, a naročito u travnju nakon što su Talijani okupirali Split, Hajduk je dobio ponudu da se priključi talijanskoj Serie A i ubuduće nastupa pod nazivom AC Spalato.

Splićani su to odbili, a nakon toga talijanski guverner Giuseppe Bastianini donio je odluku prema kojoj je proglasio nezakonitima sve klubove koji nisu odjeli Fašističke stranke. Stoga su Hajduk i ostali splitski klubovi prestali s radom.

Trofeji sakriveni u slastičarnicu

Budući da je svim klubovima imovina konfiscirana, u Hajduku su morali pronaći utočište gdje će sakriti dotad osvojene trofeje i sve druge vrijedne stvari koje su pripadale klubu. U konačnici su u tome i uspjeli, pomogao im je Ante Kesić, njihov igrač iz 1920-ih, koji je u svoju slastičarnicu u centru grada primio trofeje i priznanja.

Kad je Italija u rujnu 1943. godine kapitulirala, malo po malo počeli su se stjecati uvjeti za obnovu Hajduka koja se i dogodila na Svetog Duju 1944. na otoku Visu gdje se nalazila tadašnja prva momčad koja je pred talijanskim neprijateljima pobjegla u partizane.

Hajduk je obnovljen kao Hrvatski športski klub Hajduk. Mjesecima poslije obnove još uvijek se tako zvao, da bi u ljeto 1944. nakon utakmice u Gravini protiv Britanskog garnizona Ortanuova počeo nastupati pod imenom HŠK Hajduk - NOVJ (Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije). Uskoro su uslijedili pritisci Britanske vojske prema upravi Hajduka koja nije imala izbora i morala je iz naziva kluba maknuti prefiks HŠK pa je ostalo samo Hajduk - NOVJ, što je bilo ime koje je ponos Splita morao nositi u tim susretima s britanskom vojskom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider