Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
PRVI PUT U ELITI

Poznato je što Girona mora napraviti da bi igrala Ligu prvaka, neće se svidjeti vlasniku Manchester Cityja

Po prvi put u svojoj povijesti, Girona je izborila nastup u Ligi prvaka.

Navijači Girone (Foto: Afp)

Sjajnom pobjedom koju su u subotu ostvarili protiv Barcelone (4:2), nogometaši Girone i matematički su osigurali mjesto među četiri prvoplasirane momčadi španjolske La lige.

Time su osigurali i nastup u Ligi prvaka, po prvi put u svojoj povijesti. No, on još uvijek nije potvrđen i s pravne strane, budući da postoje problemi s vlasništvom kluba.

Manchester City i Girona imaju iste vlasnike

Naime, 47 posto dionica kluba u vlasništvu je City Football Groupa, korporacije koja u svom vlasništvu ima Manchester City te još nekoliko nogometnih klubova.

Kako u Ligi prvaka po pravilu ne smiju nastupati dva kluba istih vlasnika, postavlja se pitanja kako će se to riješiti.

Iz UEFA pravilnika je vrlo jasno da bi City Football Group morao prodati svoje dionice u Gironi, ali postoji način na koji oba kluba ipak mogu nastupiti.

"Nitko ne smije istovremeno biti uključen, bilo izravno ili neizravno, u bilo kojem svojstvu u upravljanje, administraciju i/ili sportski učinak više od jednog kluba koji sudjeluje u UEFA-inom klupskom natjecanju.

Nijedan pojedinac ili pravna osoba ne može imati kontrolu ili utjecaj na više od jednog kluba koji sudjeluje u UEFA-inom klupskom natjecanju, a takva kontrola ili utjecaj se u ovom kontekstu definira kao: držanje većine glasačkih prava dioničara, posjedovanje prava imenovati ili razriješiti većinu članova upravnog, rukovodećeg ili nadzornog tijela kluba. Budući da dioničar i sam kontrolira većinu glasačkih prava dioničara prema sporazumu sklopljenom s drugim dioničarima kluba ili može na bilo koji način ostvariti odlučujući utjecaj na donošenje odluka u klubu", glasi važan dio pravilnika.

Postoji način kako da sve uspiju izvesti

No, za ovu sezonu su se dogodila dva slična slučaja. Jedan je bio po pitanju Brighton and Hove Albiona i Union SG-a, koji imaju istog vlasnika te Aston Ville i Vitorije Guimaraes.

Oni su u kontaktu s UEFA-om napraviti potrebne izmjene, prije nego im je krovna europska nogometna organizacija dala zeleno svjetlo.

Odnosno, vlasnici engleskih klubova morali su se odreći svih rukovodećih pozicija u drugim klubovima, odnosno svih pozicija s kojim se mogu donositi odluke vezane uz sportsku politiku kluba.

Ukratko, ako City Football Group želi zadržati vlasništvo nad oba kluba, uz uvjet da oni zaigraju u Ligi prvaka, morat će se odreći svih važnih pozicija u Gironi te zadržati isključivo samo svoj postotak vlasništva.

Čini nam se da je to izvedivo te da će se upravo to dogoditi. A onda ćemo simpatičnu Gironu gledati u natjecanju koje su sjajnim ovosezonskim partijama zaslužili.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider