Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
potvrđena autentičnost

Maradonina Zlatna lopta ide na dražbu: Aukcijska kuća očekuje milijune

Maradonina Zlatna lopta ide na dražbu.

Diego Maradona (Foto: Afp)

Zlatna lopta koju je Diego Maradona osvojio kao najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu 1986. bit će stavljena na aukciju u Francuskoj u lipnju, objavila je u utorak aukcijska kuća Aguttes.

Ovo je prva Zlatna lopta koja će ići na dražbu i, iako joj vrijednost još nije potvrđena, aukcijska kuća očekuje da će postići milijune 6. lipnja.

Luka Modrić Ancelotti po prvi put dao nadu za ostanak Modrića: "Ne razmišljamo o vremenu kad neće biti u klubu" divider

Maradona, koji je umro 2020., osvojio je nagradu nakon što je vodio Argentinu do pobjede na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, postigavši ​​pet golova u finalu u kojem je bio kapetan svoje zemlje i odigrao svaku minutu turnira.

Taj se turnir vjerojatno najviše pamti po Maradonina dva pogotka protiv Engleske u četvrtfinalu. Maradona je nadskočio engleskog vratara Petera Shiltona kada je zabio prvi gol s podignutom šakom, za što je kasnije rekao da je gol zabila "Božja ruka".

Nikola Jokić Izdaja u Denveru! Navijači okrenuli leđa Jokiću skandaloznim poklicima divider

Drugi gol je zabio nakon što je s argentinske polovice terena prošao pet engleskih vanjskih igrača te je proglašen za "gol stoljeća".

Dres koji je tog dana nosio, zajedno s loptom s utakmice, već su prodani na aukciji.

Nakon utakmice protiv Engleske, Maradona je postigao dva pogotka u polufinalu protiv Belgije, a Argentina je na kraju slavila u finalu 3-2 protiv Zapadne Njemačke.

Nottingham Forest Žalba odbijena: Dvostruki europski prvak na korak od ispadanja iz Premier lige divider

Nagrada Zlatna lopta uvedena je na Svjetskom prvenstvu 1982. godine, a na listi dobitnika su Talijan Paolo Rossi, Brazilci Romario i Ronaldo, Francuz Zinedine Zidane, dok je argentinski velikan Lionel Messi jedini igrač koji je to priznanje osvojio dva puta.

Maradonina nagrada nestala je prije nego što se ponovno pojavila među nekoliko trofeja u aukcijskoj sobi.

Nedavno je povjerena Aguttesu, koji je proveo istragu o njenom podrijetlu i uspio ju je potvrditi kao Maradonin trofej Adidasove Zlatne lopte.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider