Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
MAJKA MU JE IZ OSIJEKA

Edin Terzić tek je drugi Hrvat koji će kao trener u finalu napasti titulu prvaka Europe

44 godine čekalo se da neki Hrvat kao trener odvede svoju momčad u finalu Kupa prvaka ili Lige prvaka.

Edin Terzić (Foto: Profimedia)

Veliko slavlje Borussije Dortmund u Parizu svakako je trenerski rukopis Edina Terzića, čovjeka koji je postavljen za trenera žuto-crnih bez iskustva vođenja momčadi na tako visokoj razini.

Povjerenje u njega zadržali su u klubu nakon nevjerojatnog načina na koji su prošle sezone ostali bez naslova prvaka. I to im se isplaćuje na najbolji mogući način, jer je ovaj 41-godišnjak odveo Borussiju u njeno treće finale Lige prvaka.

Prvi Hrvat trener u finalu Lige prvaka

Isto tako Terzić je prvi Hrvat koji će kao trener voditi neku momčad u finalu Lige prvaka.

Njegova majka je rođena u Osijeku, a on posjeduje hrvatsko državljanstvo i to nikad nije skrivao. Nije tajna niti da je imao bliskih veza s hrvatskom nogometnom reprezentacijom, a posebno sa Slavenom Bilićem, kojem je bio pomoćnik u dva kluba koja je vodio. Radi se o Bešiktašu i West Ham Unitedu.

Osim toga, Terzić je tek drugi Hrvat koji će voditi momčad u finalu ako brojimo i Kup prvaka.

Nećemo ovdje računati Ljupka Petrovića, koji je rođen u Hrvatskoj, u Baranji te koji je gotovo cijelu igračku karijeru proveo u Hrvatskoj. Bilo je to drugo vrijeme, a nakon rata on državljanstvo nije zatražio. Iako je rođen u Hrvatskoj, Ljupko je ipak Srbin i to nije nikakva tajna.

Priliku osvojiti titulu imao je tek Branko Zebec

No, zato ćemo računati jednu neupitnu legendu, a to je Branko Zebec.

Čovjek koji je svojevrsno stvorio prvi moćan minhenski Bayern te krenuo graditi dinastiju najvećeg njemačkog kluba, u finalu je zaigrao 1980. godine kao trener HSV-a.

Zebec tim putem nije osvojio titulu, nego je poražen od Nottingham Foresta, no stvorio je temelje momčadi koja je tri godine kasnije uspjela doći do titule.

Terzić tako ima priliku postati prvi Hrvat koji će kao trener postati prvak Europe i to na samom početku svoje karijere.

Hoće li u tome uspjeti, saznat ćemo 1. lipnja na Wembleyu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider